Ja tack, till nyhetsbrev!

Blogg RSS för Blogg

Länkarna fungerar!

Vi hade länge problen med länkar till vissa arbetsbeskrivningar. Nu är det avhjälpt!
2013-02-04

Kortbetalning


Formvax / skulpturvax

Formvax / skulpturvax

Formvax / skulpturvax

Formvax är gul till färgen och är till för att modellera och den bruna är skulpturvax. Båda vaxer används av såväl modelltillverkare och juvelerare som gjutare och skulptörer. Det är ett utmärkt material om du ska göra små skulpturer och riktigt detaljerade arbeten.

Det är ett enkelt material att arbeta med och det är lätt att ta bort överflödigt vax eller lägga till mer om det behövs under arbetets gång eller till och med flera dagar senare. Vaxet läggs i ett vattenbad och kan bearbetas antingen för hand eller med en spatel. Det blir mjukt vid 60 °C, hårt i kylskåpet och poleras med hjälp av lacknafta.

Det finns animaliskt vax (bivax), vegetabiliskt vax (karnaubavax) och syntetiskt vax (mikrokristallint vax). Det är framför allt syntetiskt vax som används av skulptörer, ofta i stället för lera.

Vaxer är estrar av fettsyror och alkohol, lipider som är olösliga i vatten men lösliga i bensen eller aceton. Man kan göra en uppdelning mellan mjukt gult vax (för modellering), mörkt vax (hårt vax för skulpturering) och mikrokristallint vax.

 

Produktinformation
Vaxet läggs i ett vattenbad och kan bearbetas antingen för hand eller med en spatel. Det blir mjukt vid 60 °C, hårt i kylskåpet och poleras med hjälp av lacknafta. Formvax/skulpturvax används av såväl modelltillverkare och juvelerare som gjutare och skulptörer.

Det är ett utmärkt material om du ska göra små skulpturer eller vill göra mycket detaljerade arbeten. För tillverkning av armering är koppartråd nödvändig. Skulptörer kan använda vaxet i stället för lera. Det är ett enkelt material att arbeta med och det är lätt att ta bort överflödigt vax eller att lägga till mer om det behövs under arbetets gång eller till och med flera dagar senare.

Du kan sedan smälta ut vaxet ur din gipsform i en vanlig ugn. Gipsformen bör därefter behandlas med Schellack som släppmedel.

 

Tips
Om du blandar:

50% Brunt vax (skulpturvax) med 25% Paraffin och 25% Microkristallint vax, så får du ett mycket hårt vax att arbeta med.

eller

Om du tar torkad lera, som du skapar ett pulver av och blandar med det bruna vaxet. Är också ett sätt att få ett mycket hårt vax som det går att skära/tälja i. Vi rekommenderar

Vax

Verktygset för modellering 18 delar  PRO A
"Tandläkarinstrument". Med detta verktygsset är du välförsedd för alla tänkbara detalj- och precisionsarbeten. Verktygen ä...
625 kr/st

Tillbaka

Andra har även köpt:

Vax

Mörk schellack
Mörk schellack används som porfyllningsmedel och fuktspärr till gips. För dekorationsarbeten fungerar schellack som bindem...
från 174 kr

Utvalda produkter

Alginat
Alginat passar utmärkt om du ska göra avgjutningar av ansikten, händer, byster, eller av organiska material som frukter, v...
från 154 kr

Vax

Färg till Polyuretanharts 100 ml
Används för att färgsätta Polyuretanharts. Färgen har mycket hög mättnad och bör doseras gradvis för att nå önskad nyans.
156 kr

Populära produkter