30/8 10:13
Ronny

Liselotte har mycket med djurriket att göra, som illustratör och modellbyggare bland annat, har hon många uppdrag från bokförlag och muséer. Den här fotosviten fick vi härom dagen, med Liselottes kommentar om processen. Så här berättar hon:

”Stommen byggde jag upp av en pappstomme plus Plaxtinlera, med måttsättning efter de referenser jag skaffat fram."

Lövgrodan från Kivik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Över modellen gjöt jag sedan en silikonform i RTV 181, med gipskappa över. Jag funderade ett tag på vaseline som släppmedel även på silikonet, men det behövs inte – det släpper ändå. Det gick åt 50m gipsbinda till gipskappan, som jag gjorde i flera delar! Här hade jag nytta av The Mouldmaker´s Handbook som jag köpt tidigare, för att veta var jag skulle lägga skarvarna. Frambenen och bakfötterna gjöt jag var för sig."

Lövgrodan från Kivik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"På formens insida penslade jag Plasticréte, förstärkt med glasfiberväv (Veranne). Jag hade Plasticrete av olika ”årsmodeller” (vit och grå!) vilket gjorde det lätt att hålla koll på de olika lagrens tjocklek. Plasticréten fastnar inte silikonet, så något släppmedel behövs inte här heller. Frambenen och fötterna sattes på plats och skarven förstärktes med stift (rejäla dyckert) extra väv och Plasticrete."

Lövgrodan från Kivik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Lövgrodemodellen målad och klar! Här fotograferad på grusplanen utomhus. Färgen är akrylfärg (konstnärskvalitet med bra pigment). Guld-/kopparpulver i färgen i ögonens iris ger grodans karaktäristiska accenter.”

Lövgrodan från Kivik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För en gammal grod- och kräldjursvän som jag är detta särskilt imponerande! Och Chefen – nog tycker du också att detta är läckert? Även utanför tallriken så att säga. Stort tack till Liselotte Öhman!