15/11 20:04

Olle Öqvist - Öqvists finmåleri AB i Boden, fick uppdraget att framställa kopior på så kallade "fanspetsar" till Artilleriregementet i Boden, där major Anders Rönnqvist tagit initiativet till att ett par nya, fräscha "bruksspetsar" skulle framställas. Detta istället för att till vardags äventyra det enda kvarvarande mässingsoriginalet från 1815, som hör till regementet, men också för att skapa ett par. (Vi har fått statligt tillstånd att visa här i Kinns blogg):

Gjutformen, i RTV silikon181 är gjord enligt konstens regler. En halva i taget, först avdelad med en platta av plastellina och sedan gjuts andra formhalvan innan originalet lyfts ur. Notera de viktiga kanalerna för att evakuera luften!

Formdelarna passas ihop och hålls samman, med så där lagom "kläm". Metoden är helt valfri. Bara man inte låter gjuthartsen slippa ut. Den valda gjutmassan är epoxiharts TRD 50, med en gul färgton som "grundkulör". 

Ett tunt gjutskägg som är lätt att avlägsna är bättre än pressa ihop formen för mycket och få deformation.  Hur Olle sedan gick vidare med guldlystern, har jag inte riktigt fått klart för mig, men han har ju en målerifirma, så han kan ju sånt där. 

Nu skimrar de som guld i alla fall. Att presentera "produkten" i egentillverkad, militär "presentask" förtar ju inte precis något av det glansfulla intrycket. 

Vi på Kinn.com är förstås imponerade (Kul också att ha fått äran att (indirekt) leverera till Försvarsmakten.)

 

@kinn.com